İklimlendirme sektöründe zengin hizmet yelpazesine sahip, kaliteli ürün ve hizmetlerini müşterilerine sunmakta olan Delta Mekanik Mühendislik, Mersin merkezli çalışmalarıyla hedeflediği %100 müşteri memnuniyetinin ötesinde organize yapısıyla bölgenin lider şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
Isıtma işlemini yapan tesislere ısıtma sistemleri denir. Isı konforunun sağlanması ihtiyacından doğmuştur. Kapalı yaşam alanlarında ısı konforu; verimlilik, sağlık, performans ve kaliteli yaşam için önemlidir. Günümüzde sadece insanlar için değil belli sıcaklıkta çalışması gereken hassas makineler için de önemlidir.
Tarihte ısıtma yöntemi olarak ilk ateş karşımıza çıkıyor. Sonrasında ocak, soba, şömine, gaz veya elektrikle çalışan ısıtıcıları ve klima gibi dört mevsim kullanılan cihazları görüyoruz. Teknoloji geliştikçe ısıtma sistemleri de çeşitlendi ve daha modern ve kullanışlı bir hale geldi.
Isıtma sistemlerini şu şekilde gruplandırabiliriz; Elektrikli merkezi ısıtıcılar ve ısı pompaları, doğalgazlı merkezi ısıtma sistemleri, sıvı yakıtlı merkezi ısıtma sistemleri, LPG'li merkezi ısıtıcılar, odun ve kömürlü ısıtma sistemleri, güneş enerjili su depoları, termosifon ile su ısıtma.
Sıvı Yakıt Kullanılan Merkezi ısıtma Sistemleri
Kaynağı ham petrol olan, ısıl değeri yüksek ve akıcı yakıtlardır. Motorin, fuel-oil ve marin dizel oil en çok bilinen çeşitleridir. Yakıt maliyeti düşük fakat sistem maliyeti diğerlerine göre yüksektir. Yakıt tankı balkon veya teras gibi açık hava bir alana konumlandırılır. Tanktaki yakıt bittikçe tank doldurtulmaktadır. Son günlerde çıkan yeni sistemlere nazaran maliyetli oluşu nedeni ile fazla tercih edilmez.
LPG’li Merkezi Isıtma Sistemleri
Sıvı yakıtlı merkezi ısıtma sistemi gibi maliyetli bir sistemdir. Apartman tarzı konutlar için değil daha ziyade müstakil ev tipleri için uygundur. Yakıt tankı bahçeye toprak altına gömülür. Apartmanlarda tüp şeklinde kullanılır. Maliyeti yüksek ve verimlilik olarak diğer ısıtma sistemlerine göre düşüktür.
Odun ve Kömürlü Isıtma Sistemleri
Demirdöküm sobalar ve şöminelerde kullanılan odun ve kömür, özellikle son yıllarda tekrar popülerlik kazanmaya başladı. Son derece iyi bir ısınma sağlarken görsel olarak ta kullanıcıların beğenisini kazandı. Odun kaynaklı ısıtma sistemlerini kaloriferlere bağlamak ta mümkündür. Böylece tüm ev ısıtılabiliyor. Tek dezavantajı odun ve kömür depolamak ve bunun için bir depo alanı belirlemektir.
Güneş Enerjili Isıtma Sistemleri
Sınırsız bir enerji kaynağı olan güneş, ısı ve elektrik enerjisi üretmek için eşsiz bir kaynaktır. Basit güneş enerji panelleri ile elde edilen ısı sıcak su elde etmede kullanılıyor. Aynı zamanda bir akü yardımı ile elektrik enerjisi depolamak için de kullanılıyor. İlk aşamada maliyeti yüksek olsa da, kısa sürede kendini amorti ediyor.
Termosifonlu Su Isıtma Sistemleri
Kazan ve borulardan oluşan bir sistem olup enerji kaynağı elektrik veya doğalgazdır. Farklı sıcak su kapasitelerine sahiptir. Elektrikle çalışan termosifonlar doğalgaza göre biraz da maliyetlidir.
Son yıllarda ülkemizde popülerliğini koruyan, geleneksel yöntemlere göre daha verimli, ergonomik ve sağlıklı ısıtma sağlayan yerden ısıtma sistemleri, birçok kişinin merak ettiği bir ısıtma sistemidir.
Özellikle kış aylarında doğalgaz faturalarının yüksek gelmesi birçok kişinin ortak şikâyetidir. Bu durum doğalgazın bilinçsiz olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır.